Protože pečivo má často nepravidelný povrch a je částečně pokryto zrnky nebo kousky čokolády, posuzuje se při měření barvy povrch jako celek. Dosud se kvůli malé měřicí ploše běžných přístrojů pro měření barev muselo několik měření nákladně zprůměrovat.
Průměrování
Měřicí hlavici přístroje Aeros lze nastavit do vodorovné polohy, a umístit ji tak excentricky nad okraj misky na vzorky nebo zásobníku na vzorky. Při měření se talíř/kotouč otáčí pod senzorem, zatímco přístroj provede 35 měření během 5 sekund a vypočítá průměrnou hodnotu. Měří povrch rohlíku/sušenky a poskytuje přesné a opakovatelné měření barvy výrobku.
Manipulace se vzorky je jednoduchá, protože výrobek se jednoduše umístí do kruhu na misku nebo prázdnou desku. Jen se ujistěte, že je dno tácu zcela zakryto materiálem, např. v případě sušenek naskládaných dvakrát na sebe (viz obrázek vlevo).
Výškové nastavení systému Aero
Ideální výška senzoru nad vzorkem je zajištěna pomocí IR měření vzdálenosti, a tím je zajištěno přesné měření barvy. Vzorek se pak otáčí pod excentricky umístěným senzorem. Během otáčení se provede několik měření za sebou a automaticky se vypočítá průměrná hodnota. Díky neobvykle velké snímané měřicí ploše lze velmi přesně reprodukovat celkovou barvu potravin.
Kalibrace pomocí meziměření bez měřicího blesku zaručuje, že měření není citlivé na okolní světlo.
Protože je tato bezkontaktní metoda měření uživatelsky velmi přívětivá a výsledky měření jsou velmi přesné a opakovatelné, doporučuje se tato metoda pro měření drobného pečiva, rohlíků nebo jiných pekařských výrobků.
Pro výrobce pečiva je stupeň zhnědnutí, světlosti a tmavosti měřítkem pro vizuální klasifikaci jejich výrobku. Často se zde uvádí hodnota BCU. Jedná se o jednotku pekařského kontrastu (BCU), která udává, jak světlý nebo tmavý se výrobek jeví. Stupnice se pohybuje od 0,0 pro tmavé výrobky a až do 5,25 pro světlé výrobky. Stupnice BCU a všechny ostatní důležité barevné stupnice a indexy (CIE L,a,b) jsou k dispozici v integrovaném softwaru Aeros.
HunterLab nabízí také řešení pro měření sušenek a dalšího pečiva pomocí online nebo inline měření barvy v rámci výrobního řetězce.a přenosná zařízení pro měření jednotlivých měřicích bodů na samotném výrobku.